Rezene Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Rezene Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Rezene bitki si dört farklı isimle de anılmaktadır. Bunlar Arapsaçı, Mayana, Irziyan ve Raziyane’dir.Rezene ve Anason etkileri bakımından birbirine benzer oldukları için bu sebeple sürekli karıştırılmaktadır. Bu nedenle Anason bitkisine de Rezene ismi kullanılmaktadır. Latince adı Foeniculum Vulgare olan bu bitki yaz mevsiminde sarı çiçek açan otsu bir bitki türüdür.Kayalık ve kurak alanları sever. Rezene bitkisi   bir Avrupa’da Almanya,Fransa,İtalya,Balkanlarda ve ayrıca Kafkas’lar ve Güney Asya’da da bulunmaktadır. Ülkemizde ise genel olarak Karadeniz ve ege kıyı bölgeleri başta olmak üzere tüm bölgelerimizde yetiştirilmektedir.

Rezene bitkisinin meyveleri kullanılmaktadır. Bu meyveler oldukça hoş kokulu,tadı hafif bir yakıcı tadı vardır ve ayrıca tatlımsıdır. Meyveler noksansız olgunlaştıktan sonra toplanır. Güneşte kurutulur ve ince sopalarda dövülerek bitkiden ayrılan parçalara ayırtılarak alınır. Rezene kökleri topraktan çıkarıldıktan sonra suyla güzelce yıkanıp temizlendikten sonra dilimlere ayırıp güneşte bekleterek kuruması sağlanır.Rezene bitkisinin yaprakları da güneşte kurutmak şartıyla ilaç maddesi elde edilmektedir. Kurutulmuş Rezene köklerini, meyvelerini ve yapraklarını suyla kaynatıp rezene çayı biçiminde ilaç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Ege yöremizde genç rezene bitkilerinin gövdeleri sebze olarak da tüketilmektedir. Avrupa’nın mutfak kültüründe bu bitki balık ile kullanılmaktadır. Rezene bitkisinin içeriğinde musilaj,şeker,nişasta,tanen,sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ içerisindeki  en mühim maddeler anason bitkisinde de bulunan anethol ve astragoldür.

Rezene Bitkisi Neye İyi Gelir

Rezene bitkisi eski Mısır döneminde Sakinleştirici ve sancı gideren bir bitki olarak bilinmekteydi. Rezenenin tadı ve kokusu mide ve tükürük salgılarını arttırır. Bağırsak gazlarının oluşumunu önleyici etkisi vardır. Bağırsak gazlarını engelleyici etkisi olduğu için süt çocuklarında bu etkisi için Avrupa ülkelerinde anason yerine rezene tercih edilir.

Az miktarda yatıştırıcı çok miktarda uyuşturucu etkisi vardır. Sağladığı bu gevşeme sayesinde bağırsak sancılarını etkisiz hale getirir. Bu etkiler Anason bitkisinde de olduğu için süt çocuklarına çay olarak verilme sebebidir. Rezene bitkisi Emziren annelerin sütünü artırır. İdrar söktürücü etkisi ve yaprakları da yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Ayrıca kalbe de faydası vardır kalbin atım sayısını artırır.

Çocukların ishaline de faydalıdır. Çay şeklinde tüketildiğinde hem sıvı takviyesi hem de bağırsaklarda ki gaz oluşumunu engeller. Bağırsak spazmlarını çözerek ishale ait ağrıları keser. Bir fincan kaynamış suya bir çay kaşığı rezene atarak ve on dakika demlenmesi sağlanır. Yetişkinler bu çaydan günde 3-4 bardak içebileceği gibi bebeklerde çay kaşığı ile az az bir bardak vermek müsaittir. Rezene’nin diğer bir kullanım alanı da, arpacık gibi göz kapağı enfeksiyonlarında pansuman olarak yapılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.