Kuşkonmaz Faydaları Nedir?

Kuşkonmaz Faydaları Nedir?

Doğal kuşkonmaz genellikle tarlaların sulama kanalları yakınlarında ve su birikintileri çevresinde yetişir ve ince kalem gibi bir yapıya sahiptir. Bilinçli yetiştirme ve büyütme teknikleriyle tüketilebilir kısmı daha fazla olan daha kalın bir versiyonu elde edilmiştir. Bazı kuşkonmaz sapları morumsu tonlara sahiptir ve bu türler yeşil olanlara kıyasla daha tatlı bir aromaya sahiptir. Kuşkonmaz hafifçe sotelenip biraz gevrek olacak şekilde yan yemek veya salata olarak servis edilirse daha lezzetli tüketilebilir.

Kuşkonmazın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmaz besin değeri açısından en dengeli görünüm gösteren bitkisel besinlerden biridir. Yağ, kolesterol ve tuz açısından düşük değerler taşır ve önemli oranad A, E ve K vitaminleriyle, magnezyum, çinko, selenyum ve liflerle beraber, tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, demir, bakır ve mangan içerir.

– Homosistein Seviyesini Düzenler, Kalp Sağlığına İyi Gelir. 

– Doğuma ve Bebek Gelişimine Yardımcı Olur. 

– Adet Öncesi Gerginlik Sendromunu (PMS) Azaltır.

– Doğurganlığı Artırır. 

– Romatizmaya İyi Gelir. 

– Epilepsiyi Tedavi Eder. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuşkonmaz içerisinde çok çeşitli bileşikler barındırır. 150 gram kuşkonmaz günlük folat ihtiyacının %60’ını karşılar. Folat kalp sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra, kemik iliklerinden yeni kan hücrelerinin üretilmesi içinde oldukça önemlidir. Araştırmalar B9 Vitamini olarak da bilinen folatın spina bifida (9) gibi bazı hastalıkları önleme konusunda etkili olduğunu göstermiştir.

Kuşkonmaz Besin Değerleri / 100 gr – porsiyon için

  Miktar % Günlük İhtiyaç
Kalori 20
Yağdan Gelen Kalori 1
Toplam Yağ 0 g %0
Doymuş Yağ 0 g %0
Trans Yağ
Kolesterol 0 mg %0
Sodyum 2 mg %0
Toplam Karbonhidrat 4 g %1
Diyet Lifi 2 g %8
Şeker 2 g
Protein 2 g
A Vitamini %15
C Vitamini %9
Kalsiyum %2
Demir %12

*Bu değerler 2000 kalorilik bir günlük diyet içi geçerlidir. Kalori ihtiyacınız yaşam tarzınıza göre daha az veya fazla olabilir.

Kuşkonmazın Yan Etkileri – Zararları

Kuşkonmaz rafinoz olarak bilinen bir karbonhidrat içermektedir. Bu şekeri sindirmek için insan vücudu onu fermente etmelidir. Bu süreç esnasında vücut gaz üreterek salınımını yapar.

Kuşkonmaz hormon dengesi üzerinde etkilidir. Geleneksel olarak doğum kontrolünde kullanılmıştır. Hamilelik ve emzirme döneminde normal olarak tüketilmesinin sakıncası yoktur ancak yüksek dozlar bir doktora danışmadan alınmamalıdır.

Soğan ve pırasa türü sebzelere alerjisi olanlarla alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

Kuşkonmaz purin içerir ve purin vücutta ürik aside dönüşür. Gut ve böbrek taşı gibi ürik asit alakalı hastalıkları olanların kuşkonmaz ve benzer, purin içeren besinlerden uzak durmaları önerilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.