Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Ana vatanı Arap Yarımadası olan hurma, birçok bölgede sevilerek tüketilmektedir. Hurmanın faydaları nelerdir, hurma nelere iyi gelir, hurma nerede yetişir gibi soruların cevabını bu makalede bulabileceksiniz. Lezzetli bir meyve olan hurma, ikramlık, iftariyelik olarak sıklıkla tüketilse de bazı hastalıkların tedavisi için de tüketildiği bilinmektedir. Özellikle İslam alemi için hadisi şeriflere konu olmasından dolayı değerli bir yönü de bulunmaktadır. En sık tüketildiği dönem ise Ramazan aylarıdır.

Hurmanın tüketilmesi, insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etki yaratmaktadır. Besin değerleri açısından vücut için faydalı olan hurma ile oruç açmak, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Vücutta DNA ve hücre yenilemesine katkı sağlayan nadir meyvelerden bir tanesi olarak ün salmıştır.

Hurma yetiştiği bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle küçük ceviz boyutlarında çekirdekli olarak tüketilen hurmaların yanı sıra kış mevsiminde pazarlarda, marketlerde satılan elma boyutunda hurmalar da bulunmaktadır.

Hurmanın Besin Değerleri

Hurmanın besin değerlerinde insan sağlığına faydalı çok sayıda mineral ve vitamin bulunmaktadır. Aynı zamanda tüketildiğinde kişileri tok tutma özelliğine de sahiptir. İçerdiği besin değerleri sayesinde vücutta antioksidan etkisi de bulunmaktadır.

Hurmanın içerisinde şeker, protein, lif ve yağ bakımından 16 adet farklı mineral yer almaktadır. Bunların yanı sıra C, B1, B2, A vitaminleri de içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda hurma iyi bir flor kaynağıdır.

İçerdiği zengin flor sayesinde diş sağlığının korunmasına yardımcı olurken selenyum sayesinde de kansere yakalanma risklerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Hurma Kullanım Alanları

Sağlık açısından oldukça faydalı olan hurma pek çok farklı amaçla tüketilebilmektedir. Birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu gibi vücutta meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı bir rolü bulunmaktadır.

Uzun süre saklanma koşullarına dayanıklı bir meyve olan hurmanın, yılın her dönemi tüketilmesi mümkündür.

Kansere Karşı Hurma Tüketimi

Hurma içerisinde çok sayıda sağlık için faydalı lifler yer almaktadır. Kalp sağlığının korunmasında etkin rol oynayan bu lifler, düzenli tüketildiğinde bazı kanser risklerini de önemli ölçüde düşürmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda da hurmanın en bol tüketildiği Arap ülkelerinde kansere yakalanma oranlarının düşük olduğu ortaya çıkmıştır.

Bilimsel çalışmalar ile içerisinde yer alan yüksek lifleri kolon, rahim ve göğüs kanserine yakalanma riskini düşürdüğü görülmektedir.

Hurmanın Hafıza Üzerine Etkileri

Beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan hurmanın dolaylı yoldan hafızayı kuvvetlendirdiği de bilinmektedir. A vitaminin bir türü olarak bilinen tüketildiği zaman bağırsaklar tarafından retinale dönüştürülen β-karoten hurma içerisinde yer almaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda da β-karoten maddesinin düzenli tüketilmesinin hafızanın güçlenmesine katkıda bulunduğu anlaşılmaktadır.

Aynı zamanda yaşlılık belirtilerini engelleyen ve beyin hücreleri üzerinde onarma, yenileme görevi gören etkileri de gözlemlenmektedir.

Hurmanın Faydalı Olduğu Hastalıklar

Hurma içerisinde yüksek oranda besin değerleri bulunmaktadır. Bu besin değerleri vücutta antioksidan görevi görmesine yardımcı olmaktadır. Böylece vücudu temizleyerek kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma risklerini düşürmektedir.

Vücutta antioksidan etkisi oluşturan diğer meyvelerden hurmayı ayıran özelliği ise bekledikçe antioksidan özelliğinin güçlenmesidir. Düzenli olarak tüketilmesi diyabet ve yüksek tansiyon hastalıkları olan kişilerin şikayetlerinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

İçerdiği bol miktarda demir, kansızlık problemleri için şifa kaynağı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde sıklıkla ihtiyaç duyulan alyuvar gelişimini sağladığından hamile bayanlara düzenli tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Demir ihtiyacının karşılanması için günde 12 – 17 adet hurma tüketilmesi önerilmektedir.

B1 ve B2 vitaminleri içermesi ile karaciğerin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Güçlü bir A deposu olması da göz sağlığını olumlu etkilemekte, gözlerin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan şeker ve lif bakımından zengin hurma tüketildiğinde sindirim şikayetlerini gidermektedir.

Şeker Hastalığında Hurma Tüketimi

Şeker hastalarının vücutlarında bulunan şeker oranının ayarlanması önemlidir. Bu nedenle şeker hastalığı olan kişiler beslenmelerinde son derece titiz davranmaktadır. Şeker bakımından zengin bir meyve olan hurmanın şeker hastalarının tüketip tüketemeyeceği merak konusudur.

Hurmanın içerdiği şeker türleri vücut içerisinde kolay bir şekilde dağılabilmektedir. Üstelik glikoz içermedi, vücuda dinginlikle beraber enerji sağladığı için de şeker hastalarının tüketmesinde bir sakınca görülmemektedir.

Hurma, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde vücuttaki şeker oranının yükselmesini engellediği için bazı uzmanlar tarafından şeker hastaları için faydalı olduğu da düşünülmektedir. Bazen hurma tüketiminin kan şekerini yükseltebileceği dile getirilmektedir. Bilimsel olarak bir kanıt bulunmasa da şeker hastalarının doktora danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.

Çocuk Gelişimi ve Hurma

Çocuk gelişiminde beslenmenin etkisi büyüktür. O nedenle anne babalar sık sık çocuk gelişimini olumlu etkileyecek gıdaları araştırmaktadır. Çocuk beden ve zihin gelişiminde önemli katkıları bulunan gıdaların arasında hurma da yer almaktadır.

İçerisinde bulunan potasyum miktarı çocuk gelişimine oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliğe sahip olması nedeniyle de yaraların çabuk iyileşmesine katkı sağlamaktadır.

Trabzon Hurması Tüketimi

Bir diğer adıyla cennet hurması olarak da bilinen Trabzon hurması sevilen kış meyveleri arasında yer almaktadır. Çin’de yetiştirilen bu hurma, ekşimsi veya tatlı bir tada sahiptir. Asorbik asit açısından oldukça zengin, sağlığa faydalı bu meyve içerisinde B1, B3 ve C vitaminleri de yer almaktadır.

Kış meyvelerinden olan bu meyve düzenli tüketildiğinde vücut sağlığını korumaya ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olmaktadır. Zengin besin değerleri ile kansızlık problemine iyi gelmektedir. Ayrıca mide ve bağırsak şikayetlerinde, kolesterol ve tansiyonun dengelenmesinde, gastrit ve ülser hastalığında tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hurma Çekirdeğinin Kullanımı ve Sağlığa Faydaları

Hurma sadece meyve olarak faydalı değildir. Aynı zamanda hurma çekirdeği ve hurma ağacının yaprakları da bir o kadar faydalıdır. Hurma çekirdeği doğru kullanıldığında sağlığa önemli katkıları bulunmaktadır. Fakat ilaçlı tedavi gören kişilere doktora danışmadan kullanmaları tavsiye edilmemektedir.

Hurma çekirdeğinin faydalarından yararlanmak için ezilerek toz haline getirilir. Bal veya yoğurtla karıştırılıp tüketilir. Düzenli kullanılması tavsiye edilmektedir. Fakat aşırıya kaçmamak önemlidir.

Gaz ve şişkinlik problemleri, damar sertliği, kadın hastalıkları, öksürük ve balgam söktürme amaçlı kullanılması tavsiye edilmektedir.

Hurma Pekmezi Tüketimi

Meyve olarak satışa sunulan meyvenin aynı zamanda pekmezi de bulunmaktadır. Kış aylarında görülen salgın ve soğuk algınlıklarına karşı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Soğuk algınlığına karşı tüketildiğinde anlık iyileştirici sonuç vermektedir.

Kış aylarını üşümeyi engelleyerek kişilere enerji vermektedir. Ramazan ayında uzun açlık süresiyle kaybedilen enerjinin geri kazanılması için tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Astım nöbeti, bronşların açılması, kuru öksürük, boğaz iltihaplarına karşı iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Hurmanın Sağlığa Bilinen Zararları

Hurma yeterli ölçüde tüketildiğinde tam bir şifa kaynağıdır. Fakat aşırı tüketilmesi çeşitli sağlık problemleri yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle diyabet, tansiyon şikayetlerinde, ilaç kullanılan tedavilerde doktora danışılmadan ve aşırı tüketilmemesi gerekmektedir.

Aşırı tüketildiğinde dalağa zarar verebilen hurma, aynı zamanda göz ve baş ağrılarının oluşmasına da neden olabilmektedir.

Hurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilimsel olarak faydaları kanıtlanan günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Doğum yapan kadınlara ve gelişim çağındaki çocuklara tüketimi önerilmektedir. Cennet hurması sadece kış aylarında tüketilirken kuru hurma yılın her anında tüketilebilmektedir.

Cennet hurması, soğuk algınlıklarından korunma amacıyla, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kış aylarında düzenli tüketilmelidir. Aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.