Çöven Otunun Faydaları Nelerdir?

Çöven Otunun Faydaları Nelerdir?

Çöven otu, anavatanı Türkiye, Kafkasya ve Sibirya olan, kazık köklü, otsu veya yarı çalımsı 90 kadar türü bulunan bir bitkidir. Bu türlerden yaklaşık 50 tanesi Türkiye’ de mevcut olup, 5 türü ihraç ürünü olarak değerlendirilmektedir.

Halk arasında çöğen otu, alçı otu veya helvacı kökü olarak da bilinen çöven otu, farklı bölümleri değişik sektörlerde kullanılır. Aynı familyaya ait, köpürücü özelliği yüksek sabun otu (saponaria officinalis) bitkisi ile karıştırılsa da, farklı ve çok yönlü kullanımı olan bir bitkidir.

Sonbahar mevsiminde topraktan çıkarılan çöven kökü, kurutulur ve dövülerek toz haline getirilir. “Çöven” denen bu toz, eczacılık ve bitkisel tedavi alanlarında, gıda, temizlik ve kuyumculuk sektöründe kullanılır. Hoş görünümlü, yaz mevsiminde küçük, beyaz veya pembe çiçekler açan çöven otu, peyzaj mimarisi için de ideal bir bitki konumundadır.

Çöven Otu Faydaları

Gıda sektöründe; Çöven ekstraktı, öncelikle tahin helvası yapımında, ağdasının beyazlaştırılması için kullanılır. Ayrıca, lokum, dondurma, Trakya yöresinin köpük helvası ve çeşitli kurabiye imalatında hoş koku ve lezzet verir. Otlu peynir yapımında, salamura suyuna katılarak peynirin bozulması önlenir.

Kuyumculukta, altın madeninden yapılan ürünlerin ağartılmasında kullanılır.

Bitkinin kök kısmının içeriğinde bulunan, yüksek oranda köpürme özelliği olan “saponine” maddesi sayesinde, doğal sabun, şampuan ve deterjan gibi ürünlerin yapımında hammadde sağlayıcıdır. Ayrıca, yangın söndürme cihazlarında yine bu bitkiden faydalanılmaktadır.

Sağlık alanında; 1 litre suda, 15 gr kadar bitki kökünün, 2-3 dakika kaynatılıp hemen süzülen suyu, böbrek ve karaciğer hastalıklarında, günde 2 kez, 1’er çay bardağı şeklinde kullanılır. Fakat fazlası zararlıdır. Bu kullanım için mutlaka bir uzman doktor kontrolü gerekir.

Bitki, yaprak veya kökünden elde edilen suyu ile sivilce, egzama ve uyuz gibi cilt hastalıkları için kullanılan, antiseptik özelliği olan şifalı bitkiler arasındadır.

Göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, kusturucu ve ateş düşürücüdür.

İdrar söktürüp, terleterek toksinleri atar.

Kanı temizleme ve kabızlığı giderme hatta ishal yapma özelliği vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.