Çoban Çökerten Otunun Faydaları Nelerdir?
Şifalı bitkiler arasında yer alan çoban çökerten Avustralya kökenli olmasına rağmen bazı türleri Asya, Afrika ve Amerika’da da yetişiyor. Latince ismi Tribulus terrestris olarak anılan çoban çökerten otu demir dikeni, deve çökerten, çarık dikeni veya çakır dikeni ismiyle de anılıyor.
Yere yatık olarak büyüyen ve sarı çiçekleri bulunan bitki tek yıllık ve yabanidir. Etken maddeleri arasında köklerde azot, alkaloit, resin, sabit yağlar sap ile gövdesinde fructoce, nişasta, sucroce meyvelerinde ise yağ, protein, glikosid resin, diastase bulunuyor.
Çoban çökerten, böbrek, damar tıkanması, kalp hastalıkları gibi alanların yanı sıra erkeklerde sperm sayısını artırıcı ve cinsel fonksiyonları düzenleyici etki de gösteriyor. Bitkinin diğer etkileri arasında ise üriner sistemde idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak bağışıklık sisteminde tonik, endokrin sisteminde kolesterol düşürülmesinde, dolaşım sisteminde ise şeker ve damar tıkanıklıkları yer alıyor.
Çoban Çökerten Faydaları
– Kas gücünü, vücut dayanıklılığını ve fiziksel performansı artırıyor,
– Fiziksel direncin yanı sıra zihinsel ve duygusal dinçlik veriyor, kuvvet artırıyor,
– Erkeklerde iktidarsızlık giderici etkisi ile cinsel istek ve libido artırıcı faydası,
– Testosteron artırıcı, dengeleyici ne normal seviyesini koruyucu,
– Erkeklerde andropoz semptomlarını azaltıcı,
– Sperm sayısını miktarını ve hareketliliğini artırıcı,
– Cinsel fonksiyonları düzenleyici,
– Kadınlarda yumurtlama problemlerini giderici aynı şekilde cinsel istek ile libido artırıcı faydası,
– Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve kan yağları yüksekliğinde fayda sağlıyor.
– Yüksek tansiyonu normal seviyeye çekiyor,
– Damar içi plakları ortadan kaldırıyor,
– Damarlarda kireçlenmeyi azaltıyor,
– Şeker hastalığında fayda sağlar,
– Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor,
– Taşların düşürülmesinde fayda sağlıyor,
Çoban çökerten, saponinler içeriyor. Saponinler ise cinsel hormon sistemini dengeleyerek LH (Luteinizing) hormon üretimini ve testosteron seviyesini düzenliyor.
Doğal tedavi yöntemleri arasında kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alan çoban çökerten, köküyle birlikte sökülüyor. Kökü atılarak kalan kısmı ve açan çiçeği kurutuluyor. Kurutulan kısım da haşlanarak suyu çoban çökerten çayı olarak içiliyor.
Kurutulmuş yaprak ve çiçek karışımlarından 1 tutam, 1 su bardağı kaynamış suya atılarak 10 dakika demlendiriliyor ve süzülerek 30-60 gün içildiğinde faydası görülüyor.
Kolesterol düşürücü etkisi olduğu için özellikle düşük kolesterollülerin kullanması sakıncalı bulunuyor. Etkili bir bitki olduğu için bitkisel tedavi olarak kullanılırken kullanım miktarı ve dozu büyük önem taşıyor.