Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamya ebegümecigiller ailesinden otsu bir bitkidir. Yetişme ortamı olarak en çok ılıman iklim kuşaklarını seven bamya, bunun yanı sıra sıcak iklimlerde ılıman kuşaklarda olduğundan çok daha fazla büyüyebilir. Susuz ortamlara karşı oldukça dayanıklı olan bamya, buna karşılık soğuğa karşı çok savunmasızdır. Türkiye’nin genelinde iklim koşulları bamya için elverişli olduğundan ülkemizde üretimi de yaygındır.

Başlıca üretim bölgeleri Marmara ve Ege yöreleri olsa da özellikle Akdeniz ve Karadeniz dolaylarında da hatırı sayılır miktarlarda üretildiğini belirtmek gerekir.Bamya bitkisinin boyu 50 santimetreden 2 metreye kadar geniş bir farklılıkta olabilmektedir. Bunun böyle olmasında bamyanın türü ve yetiştiği ortamın bamya tarımına elverişliliği büyük role sahiptir.

Tek bir gövdenin üzerinde, direk gövdeden dallanmış halde bulunan ve tüketime uygun sebzeleri de bamya olarak adlandırılır. İki veya üç santimetreden on santimetreye kadar ulaşabilen değişik boylarda yetişebilen bamya, şekil olarak bir otomatik silah mermisini andırmaktadır. Bamya, gövde üzerinde ucu göğe bakacak şekilde yetişir. Bitkinin çiçekleri de tıpkı yenen kısımları gibi gövdeden ayrılarak büyürler.

Genelde büyük, güzel bir sarı tonunda çiçeklerin ortası iç kesimi koyu bir tondadır. Oldukça hoş görünüme sahip olan bu çiçekler, yenen kısımlara göre bitki üzerinde çok dikkat çekici bir pozisyonda bulunurlar.Bamya, birçok faydalı özelliği sayesinde şifalı sebzeler arasında yer alır.

Her ne kadar birçok kişi tarafından sevilmediğine dair şeyler halk arasında yaygın olsa da bamya yemeği oldukça faydalı ve fena tadı olmayan bir yemektir. Bamyanın faydaları gerek yemeğini yiyerek gerekse bamya turşusu tüketerek insan sağlığına etki edebilmektedir. Bunun yanında çiçeklerinden elde edilecek çayın içimi de mümkündür. Söz konusu faydalar arasında en çok bilinenleri şunlardır;

Lif oranı yüksek olduğu için sindirim ve boşaltım sistemi açısından oldukça faydalıdır,

Vücuttan idrar atımını kolaylaştırır,

Kişinin zinde ve dinç hissetmesini sağlar,

Ülser rahatsızlığına karşı olumlu etkileri bulunur,

Göz sağlığının korunmasına yardımcı olur,

Diyet yapanlar için ideal bir gıda maddesidir,

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin üretimine katkıda bulunur,

Vücuttan toksin atımını kolaylaştırarak kanın temiz kalmasını sağlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.