Banotu (Konca) Faydaları Nelerdir?

Banotu (Konca) Faydaları Nelerdir?

Banotu, patlıcangiller ailesinden olan otsu bir bitkidir. Farklı yörelerde farklı isimlerle anıldığına şahit olunabilir. Örneğin konca, gâvur haşhaşı, dağdağan veya bat bat otu gibi isimler de yine banotunu tarif etmektedir. Neredeyse her ortamda rastlanabilecek kadar yaygın bir yetişme alanına sahip olan banotu, 60 – 70 santimetre arasında boya ulaşabilmesine rağmen daha çok sevdiği yerlerde bu ortalamanın üzerinde de görülebilmektedir.

Bitkinin gövde ve yaprak kısmı yeşil renktedir ancak yaprakların üzeri genellikle hafif tüylü olduğu için renkleri buna göre biraz buğulu görünebilir. Çiçekleri ise yaygın olarak sarı renkte olur. Bazı türlerinde kırmızı veya mora kaçan tonlarda çiçeklere rastlandığı olur. Çiçeklerinin taç yaprakları damarlı bir görünüm arz eder. Banotu pek bilinen bir bitki olmamakla beraber aslında bitkisel tedavi için oldukça kullanışlı bir türdür.

Şifalı bitkiler arasında sayılıyor olmasını insan sağlığına yaptığı pek çok katkıya borçlu olan banotu, bu özelliği ile dikkat çekmektedir. Zira bitkisel ürünler içerisinde bir kaynak maddesi olarak kullanılması bu durumun getirisi olmaktadır.

Bugün birçok kişinin bitkisel tedavi uygulamaları sonucu sağlığına kavuşabildiği bilinen bir gerçektir. Bu açıdan düşünüldüğünde her şifalı bitkinin ayrı bir özelliği, ayrı bir faydasının bulunduğunu kabul etmek gerekir. Banotu da tıpkı diğerleri gibi kendine has farklı özelliklere ve faydalara sahiptir. Banotunun faydaları dendiğinde ilk etapta sayılabilecek olanlar şu şekildedir;

* Adele kramplarının çözülmesine yardımcı olur,

* Göğüs hastalıklarına karşı oldukça rahatlatıcı etkileri bulunur,

* Sakinleştirici etkisi ile uykusuzluk sorununun ortadan kaldırılmasını sağlar,

* Harici kullanım vasıtasıyla romatizma kökenli ağrıların giderilmesinde etkilidir,

* Mide ve bağırsaklarda meydana gelen şişkinliği alır,

* İshal rahatsızlığı bulunanlar için oldukça faydalıdır.

 

Bu özellikler banotunun faydalarından sadece bir kısmıdır. Banotu, bu faydalardan yararlanılabilmesi adına hem harici hem de dâhili kullanımı mümkün olan bir bitkidir. Tohumu, yaprağı ve çiçeği ayrı ayrı kullanılabilen bitkinin, bunların kurutulması ile çayı elde edilebilmektedir. Dâhili kullanımı bu şekilde olan banotu, çayı elde edildikten sonra kalan bitki artıklarıyla da harici kullanım için idealdir.

Ancak önemle hatırlatılması gereken bir nokta olarak şunu söylemeliyiz; banotunun insan sağlığına bu denli faydaları bulunmasına rağmen bitki zehirli bir özellik taşır. Dolayısıyla bitkinin kullanımı için daha deneyimli kimselerden tavsiye alınması yahut onların gözetiminde kullanılması oldukça önemlidir. Zira zehri kişi açısından ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.