At Kuyruğu Otunun Faydaları Nelerdir?
At kuyruğu bitkisi ılıman iklimi sever ve sulak yerlerde yetişir. Ayrıca kumlu toprağı sever. Sulak ve ormanın derinliklerinde yetişmektedir. Çok yıllık olan bu bitkinin kökü toprak altında bir metre derine kadar iner. Bu bitkinin gövdesi boğumlardan oluşur ve içi de boştur. Ay kuyruğu yaprakları dikenlidir, yeşil, kahverengi renklerde olabilmektedir. Genelde çiçeksiz ve bir metre civarında olan bu bitkinin ülkemizde 10 türü yetişmektedir. At kuyruğu otu yetiştiği bölgeye göre türleri de değişmektedir. Ay kuyruğu, meyveleri kırmızı renkten siyaha doğru olgunlaştıkça renk değiştirir.
At kuyruğu halk arasında tarla atkuyruğu kırkkilit otu, katır kuyruğu, ekli ot, tilki kuyruğu, zemberek otu, beygir kuyruğu olarak da bilinmektedir.
Ay kuyruğu çayı, mide kanamalarını dindirir ve engeller. Ayrıca idrar söktürücü özelliği bulunan bu çay taş ve kum dökmeye de yardımcı olmaktadır. Nefes darlığı çekenlere birebirdir.
At kuyruğu faydaları
* At kuyruğu meyveleri ezilerek merhem yapılır. Bu merhem cilt yaralarına çok faydalıdır,
* Romatizma rahatsızlıklarını giderir,
* Nikris hastalığına iyi gelir,
* Bayanların adet kanamaları şikayetlerini giderir,
* İdrar sökücü özelliği bulunur,
* Mide kanamalarını engeller,
* Böbrek kum ve taşlarının atılmasına yardımcı olur,
* Astım ve nefes darlığı şikayetlerine faydalıdır,
* Veremi tedavi eder.
At kuyruğu bitkisel tedavi için öncelikle iki avuç at kuyruğu sürgünü 3 litre suda bir gün boyunca bekletilir. Bu su ile banyo yapılır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta kişinin su içinde kalmasıdır. Yani böbreklerinin bulunduğu kısma yani göğüs kafesinin altına gelecek şekilde banyoda oturmalıdır. Bu işlem böbrek taşlarının ve kumun dökülmesine faydalı olmaktadır.
At kuyruğu çayı böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına faydalıdır. İltihaplı yaralar ve egzama kaşıntıları için iyi bir tedavi sunar. Kuru yaz sürgünü iki çay kaşığı bitki 5 bardak kaynar suya atılır ve 15 dakika bekletilir. Bu çay ılık bir şekilde tüketilir. Aynı ölçüde normal suya konularak bir gün bekletilirse yine aynı çay elde edilmektedir. Şifalı bitkiler arasında at kuyruğu çayı için bitki haziran ayında sapları toprağa yakın kısmından kesilir ve kurutulur. Yaprakları gövdesinden ayrılmaya başladığında bitki kurumuş demektir.