Andız Otunun Faydaları Nelerdir?
Andız otu bitkisinin ana yurdu bilinmezken Anadolu’da dört farklı türü yetişmektedir. Diğer bir ismi de At gözüdür ve Bileşikgillerdendir. Boyu 1 ile 2.5 metre arasında büyüyebilen bu şifalı bitki dayanıklı otsulardandır. Dış rengi koyu kahverengi iken kökünün içi muz kokulu, krem kıvamında yumuşaktır. Bitkinin dalları da süngerimsi bir özle doludur. Yaz mevsiminde açan çiçekleri papatyaya benzemektedir. Çiçeklerin şekli silindir gibidir ve bir kısmında tüy öbeği bulunmaktadır.
Andız otu, nemli topraklarda ve güneşli yerlerde yetişir. Dökülen tohumları sayesinde yayılır. Andız otunun içerisinde inulin ve belenin adında uçucu yağlar ve triterpen sıvısı bulunmaktadır. Hoş kokulu kökleri pişirilerek yenilebilir. Fakat tadı acıdır.
Andız otu Faydaları
* Safra söktürür,
* İştah açıcı özelliğe sahiptir,
* Sindirime faydalıdır,
* İdrar arttırır,
* Terletici özelliği vardır,
* Öksürüğe karşı etkilidir,
* Nezle tedavisinde kullanılır,
* Çocuklarda bronşit öksürüğüne iyi gelir,
* Verem tedavisinde kullanılabilir,
* Bedeni güçlendirir,
* Astım ve anfizem rahatsızlıklarına iyi gelir,
* Antiseptik özelliği ile mikrop öldürücüdür,
* Vücuttaki fazla tuzu atmaya yardımcı olur,
* Balgam sökücüdür,
* Kaşıntıyı giderir,
* Karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır.
Şifalı bitkiler arasında Andız otu özelliklerinden faydalanabilmek için sonbaharın başında kökü topraktan çıkartılır. Birkaç parçaya ayrıldıktan sonra güneşte ya da fırın da 70 derece ısıta kurutulur.
Andız otunun bitkisel tedavi için kullanılmasında kurutulmuş bir parçanın bir bardak soğuk suda 10 saat bekletmek önemli bir ayrıntıdır. Böylece kökte bulunan tüm bileşimi suya geçmiş olur. Bu şekilde infüzyon elde edilir. Bu öz günde üç bardak içilebilir. Andız otu damar büzücü ve doku yenileyici özelliğiyle iyi bir yara iyileştiricidir. Yara için elde edilen öz su yaranın üzerine sürülür. Andız otunun belirtilen miktarlardan fazla alınması mide bulantısına neden olmaktadır.
Andız otu kökleri kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve bir bardak suya bir çay kaşığı ölçülerinde kullanılmaktadır. Diğer bitkilerden farklı olarak sıcak suda demlenmez. Sıcak su içeriğinde bulunan bileşimlerin faydalarını yok eder. Bu nedenle 10 saat gibi bir süre soğuk suda bekletilir. Bu hazırlama şekline dikkat edilmelidir.