Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın görüldüğü yerlerde yetişen, ballıbabagillerden, 35 ile 70 santim kadar büyüyebilen, Haziran ve Temmuz aylarında açan, tohumları ile yeniden yetişen yabani bir bitkidir. Doğada kendi halinde yetişen bu bitki aynı zamanda çeliklerinden yetiştirilebilmektedir.
Adaçayı İçeriği ve Etken Maddeleri Nelerdir?
Tuyon, sineol, borneol ve pinen olarak bilinen eretik yağlar içerir. Ayrıca saponin,, glikoizd, tanen, reşine, fumarik, pikrosalvin, irsol, oleanol asit, flavon , asparagin ve uvaolpa redifenol içermektedir.
Adaçayı uzun yıllardan bu yan kullanılan ve etkileri çok iyi bilinen bir bitkidir. Artık ülkemizde bile bahçe yetiştiriciliği yolu ile tıbbi adaçayı üretimi yapılmaktadır. Birçok ağız bakım ürünü ve eczacılıkta aktif olarak kullanılan çok ender bitkilerin başında gelmektedir.
Adaçayı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Bilinen birçok rahatsızlık üzerinde kanıtlanmış olumlu etkileri olan adaçayı özellikle şeker hastalığından ileri gelen sinir bozukluklarında teskin edici olarak kullanılabilir.
Mide dostu olan adaçayı sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili ve fayda sağlayan bir üründür. Özellikle hazımsızlık durumların da gaz söktürücü olarak işe yaramaktadır.
Gece terleme sorunu olan kişilerin bu sorununda aktif bir çözüm sunacaktır. Böbrek üzerinde de etkili olan adaçayı, idrar söktürücü olduğundan, bedende biriken fazla suyun ve ürenin vücuttan atılmasını sağlar. Kadınlarda farklı bir etkisi olan adaçayı dölyatağı kaslarında uyarıcıdır. Bu neden ile hamile bayanların adaçayı kullanımı pek önerilmemektedir. Bu kasların uyarılması neticesinde gebeliğin riske girmesi söz konusu olabilir. Ayrıca adet dönemlerinde oluşan aşırı sancıların giderilmesinde de çok etkili olan bir bitkidir. Düzenli şekilde kullanıldığında adet döneminin daha rahat atlatılmasında yardımcı olacaktır.
İçeriğinde bulunan östrojen hormonundan dolayı menopoz döneminde olan bayanların ciddi sıkıntılarının azalmasında yardımcı olacaktır.
Adaçayının içinde bulunan birçok etken madde özellikle mukozaya bağlı rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bu neden ile diş etlerinde ve dilde oluşan yara ve iltihapların giderilmesi için çayının gargara yapılması yeterli olacaktır.
Aynı zamanda boğaz ve bademciklerde oluşan enfeksiyonların giderilmesinde, önlenmesinde çok faydalıdır.
Yaralanma, yanık ya da kesiklerde de çok etkili olan özel bir bitkidir. Ciltte oluşan mantar ve benzeri sorunlara ise antifungal etkisi ile kesin çözüm sağlayacaktır.
Diş beyazlatma özelliği nedeni ile de birçok diş macununda ya da doğal hali ile kullanılmaktadır.
Odanın havasını temizlemek için kekik ve adaçayının kaynatılarak oda içine buhar yolu ile salınması sayesinde, havada bulunun mikropların ölmesine yardımcı olacaktır.
Adaçayı Nasıl Hazırlanılır Ve Kullanılır?
Özellikle haziran aylarında çiçek açmadan toplanan adaçayı, gölgede kurutulmak sureti ile şifası artarak kullanıma hazır hale gelir.
Taze ya da kuru olarak çayını demlemek istediğinizde kaynar suyun içerisine kuru yapraklar eklenerek 10 dakika kadar demlendirmek yeterli olacaktı. Eğer taze olarak demleme yapılacak ise 4-5 dakika bekletmek yeterlidir. Günde 2-3 bardan bu çayın tüketilmesi uygundur.
Gargara ya da çalkalama için kullanmak amacı ile adaçayı kürü de hazırlanabilir. 3 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş adaçayı yapraklarını 2 su bardağı soğuk su ilavesi ile kaynatmalısınız. Kaynadıktan sonra kapağı kapatılarak 15 dakika kadar bekletilmelidir. Gün içinde gargara olarak 5-10 dakika gargara yapılması yeterli olacaktır.
Adaçayı yara ve yanık tedavisinde tentür olarak kullanılacak ise; 15- 20 damlar D2 inceltisinde tentüre yarım kahve fincanı kadar su ilave edilir. Günce 3 kez kullanımı kafidir.
Karışık çaylarda aynı oranda mayıs papatyası, kekik ve adaçayı demlendirilerek gargara yapılarak ya da ağız çalkalamak sureti ile kullanılabilir.
Sirke olarak da kullanılan bilen adaçayını hazırlamak için, çayır adaçayının çiçekleri seçilmelidir. Ağzı geniş bir cam şişeye çiçekler konur ve üzerine üzüm sirkesi ilave edilir. Bu şişe 14 gün güneşli ortamda bekletilir. Mayalanma işlemi bittikten sonra süzülür adaçayı sirkesi elde edilmiş olur.