Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak (Allium sativum) soğanla yakın akraba olan, güçlü kokusu ve keskin tadıyla iyi bilinen ve 5000 yıldır tüketilen bir sebze ve baharattır. Bu gün Çin, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler dünya sarımsak üretiminde başı çekmektedir. Sebze, yemeklere keskin bir lezzet eklemekle kalmayıp, onlarca hastalığa da şifa olur. Besin değeri açısından taze sarımsak; kurutulmuş, toz veya dondurulmuş sarımsaklara karşı çok daha ileridedir.
Pastörizasyon işlemini keşfeden bilim adamı, Sir Louis Pasteur, 1850’li yıllarda yaptığı çalışmalarla sarımsağın anti-bakteriyel özelliklerini bilimsel olarak ortaya çıkarmıştır. (1) Günde bir diş sarımsak sağlığınıza büyük katkı sağlarken, günde 2-3 diş tüketerek nezle salgınlarından kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca I. Dünya Savaşı’nda doktorlar savaş yaralarını tedavi ederken sarımsak suyunu antiseptik olarak kullanmıştır.
Sarımsağın Sağlığa Faydaları
Sarımsak önemli miktarda manganez, B6 vitaminin ve C vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve selenyum açısından zengindir.
Çok sayıda araştırma sarımsağın; ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılmasından, yaşlanmanın yavaşlatılmasına kadar vücudun neredeyse her alanındaki yüksek potansiyelini göstermektedir. Bu faydaları görmek için sarımsağı çiğ olarak, yemeklerle, sarımsak çayı veya sarımsak yağı olarak tüketebilirsiniz.
1- Soğuk Algınlığı ve Öksürüğü Tedavi Eder
Çiğ sarımsak tüketmek nezle ve öksürüğü tedavi eder. Soğuk algınlığının hemen başındayken 2 diş sarımsak tüketmek hastalığın şiddetini azaltabilir.
2- Hipertansiyonu Düşürür
Sarımsak yüksek kan basıncını düşüren bileşenler içerir. Yüksek tansiyon mevcut olduğunda içerdiği alisin maddesiyle kan damarlarını rahatlatır. Ayrıca trombosit agregasyonunu azaltarak tromboz (kan pıhtısı) ile savaşır.
3- Kolesterol Seviyelerini Düşürür
Alisin içeren çiğ sarımsak kötü kolesterolün okside olmasını etkili bir şekilde önler. Yüksek kolesterol şikayeti olan herkes sarımsağa diyetinde yer vermelidir.
4- Kalp Sağlığını Artırır
Düzenli olarak sarımsak tüketmek tromboemboliyi önler. Bunun anlamı kan pıhtılarının küçülmesi ve daha iyi kan akışı sağlanmasıdır. Ayrıca ateroskleroz, hiperlipidemi, tromboz, hipertansiyon ve diğer hastalıklara karşı güçlü kardiyoprotektif özellikleri vardır.
5- Alzheimer ve Bunaklığı Önler
Sarımsağın antioksidan ve antienflamatuar özellikleri nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
6- Ağır Metal Zehirlenmelerine Karşı Korur
Yüksek doz sarımsak ağır metaller kaynaklı organ hasarına karşı koruyabilir.Bitkideki sülfür bileşikleri kandaki kurşun seviyesini çok yüksek oranlarda düşürür. Ayrıca tansiyon ve baş ağrısı gibi zehirlenme belirtilerine karşı korur ve sülfür içeriğiyle demir ve çinkonun kanda daha iyi emilmesini sağlar.
7- Sindirimi Kolaylaştırır
Günlük sarımsak tüketmek sindirim problemlerini sizden uzak tutar. Bitki bağırsakların normal çalışmasına fayda sağlar ve hatta sindirim kanalındaki iltihaplanma ve yaralanmaları azaltabilir.
8- Kan Şekerini Düzenler
Çiğ sarımsak tüketmek kan şekerini önemli ölçüde düşürür. Bu sayede diyabet sorunu olanlar veya diyabet geliştirme riski olanlar için çok değerlidir.
9- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Sarımsak oksidatif stresi düşüren ve DNA hasarını önleyen fitobesinler içerir,böylece bağışıklığı güçlendirir. Dahası bitkinin halsizliği gideren, enerji ve dayanıklılığı artıran özellikleri vardır.
10- Kulak Ağrısını Azaltır
Antiviral, antifungal ve antibiyotik özellikleriyle kulak enfeksiyonlarına ve kulak ağrısına karşı sıklıkla kullanılır.
11- Mide-Bağırsak Sağlığına İyi Gelir
Sarımsak dizanteri, ishal, kolit gibi bağırsak sorunlarına karşı etkilidir. Bağırsak kurtlarını temizleme özelliği çok kuvvetlidir. Bağırsaklardaki iyi bakteriye zarar vermeden kötü bakteriyi temizler. Gaz sorununa iyi gelir. İçerdiği antibakteriyel bileşenler sayesinde peptik ülsere sebep olan bakterileri temizler.
12- Kanseri Önler
Düzenli sarımsak tüketimi kolon, mesane, akciğer, prostat, mide, beyin, yemek borusu ve karaciğer kanseri riskini düşürür. Sarımsak kanserojen bileşenlerin üretimini azaltır (11) ve göğüs kanseriyle ilgili tümörlerin görülme sıklığını düşürür.
13- Yaraları İyileştirir
Enfekte yaralar için etkili bir bitkisel tedavidir. Hızlı rahatlama için yaranın üzerine biraz sarımsak püresi sürün.
14- Sivilceyi Önler, Cilde İyi Gelir
Sarımsak, bal ve zerdeçal birlikte kullanılırsa sivilce izlerini ve sivilce başlangıcını giderir. Bu bitki etkili bir cilt temizleyici ve çok sayıda cilt sorununa iyi gelen bir antibiyotiktir. Bu sorunlar arasında deri döküntüleri, sedef hastalığı, uçuk ve kabarcıklar sayılabilir. Ayrıca yeni cilt hücreleri oluşumuna, UV ışınlarından korunmaya ve yaşlanmanın yavaşlatılmasına fayda sağlar.
15- Zayıflamaya Yardımcı Olur
Sarımsak zayıflamaya ve obezitenin hafifletilmesine yardımcı olur. Yağ hücrelerinin oluşumuna yol açan adipojenezde görev alan genlerin baskınlığını azaltır. (15) Sarımsak yağ yakımına ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan termojenezi artırır.
16- Karaciğer Yağlanmasını Önler
SAMC ve antioksidanlar açısından zengin bir besin olan sarımsak karaciğer yağlanmasının önlenmesine yardımcı olur. Bu bileşenler ayrıca karaciğer hasarı riskini de düşürür.
17- Kelliği ve Saç Kaybını Önler
Bitki saç kaybını önleyebilir ve saçların büyümesini artırabilir. Sarımsak jelinin veya sarımsak-hindistan cevizi karışımının saç derisine düzenli uygulanması hem saç miktarını artırabilir hem de kelliği tedavi edebilir.
18- Antibakteriyel ve Antiparazitik Özellikleri Vardır
Sarımsak özleri Helikobakter pilori enfeksiyonu, kene ısırığı, kasık mantarı ve ayak mantarının tedavisine yardımcı olur. Tenya ve saçkırana karşı etkilidir.
Sarımsağın Yan Etkileri / Zararları
Uygun miktarlarda ağızdan ve bölgesel olarak tüketildiği güvenlidir. Nefeste koku, ağızda ve midede yanma hissi, gaz, vücut kokusu, ishal, kusma ve mide bulantısı yapabilir.
Cilde uygulandığında güvenlidir. Nadiren ciltte yanma ve kızarıklık yapabilir.
Hamilelik ve Emzirme
Normal miktarlarda kullanıldığı müddet güvenlidir. İlaç dozlarında kullanıldığında hamilelikte ve emzirirken güvenli olmayabilir. Çocuklarda ve bebeklerde yüksek dozlarının çok tehlikeli olabileceğini yönelik bilgiler vardır.
Kanama Düzensizliği
Özellikle taze sarımsak kanama riskini artırır.
Düşük Tansiyon
Düşük tansiyon sorunu olanların yüksek miktarlarda tüketmesi tansiyonu daha da düşürüğ tehlike yaratabilir.
Ameliyat
Kanama riskini artırabilir. Ameliyatlardan 2 hafta önce kullanmaya ara vermek gerekebilir.