B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
B12 vitamini suda erir ve diğer su içinde eriyen besinlerden böbreklerde, karaciğerde ve diğer vücutta bulunan dokularda depolanmaktadır. Kobalamin olarak diğer adı bilinir ve içerisinde kobalt minerali vardır. B12 vitamini tek başına alınmamalıdır. Yaşlıların ve vejetaryenlerin daha çok risk altında oldukları bilinir ve ekstraB12 vitamini almaları gerekir. B12 vitaminini yeteri kadar alamıyorsanız eksiklik olduğunu düşünüyorsanız bir hastaneye gidip kan testi yaptırabilirsiniz.
Vejetaryen diyetleri sebze ağırlıklı olduğu için B12 vitamini yeterli derecede bulunmaz doktor tavsiyesi ile takviye almak gerekebilir. B12 vitaminini kırmızı renk kan hücreler ve sinir sistemini güçlü tutmak için vücudumuzun ihtiyacı vardır. B12 vitamini nelerde bulunur: süt, et ve balık besinleriyle bağırsak sayesinde emilir. Vücutta çok az depolanır fakat birçoğu karaciğerde toplanır.
B12 Vitamini Faydaları
1- Enerji üretmek için sinir sistemi için gereklidir.
2- B12 vitamini kanda bulunan oksijenin taşınmasına yardımcı olur ve zehirlere karşı ve sigara dumanına karşı vücut savaş verirken yardımcı olur.
3- Sinir uçlarının normal seviyede gelişmesini sağlar, doğurganlığı arttırır ve hücre oluşumunu ve hücrelerin uzun süre canlı kalmasına faydalıdır.
4- B12 vitamini sadece havyasal besinlerde vardır. Hindi eti, tavşan, karaciğer, koyun eti, böbrek, peynir, yağlı balıklar, yumurtanın akı ve sütte oldukça fazla B 12 vitamini bulunur. Bu yüzden B 12 vitamini açısından vejetaryenler az beslenmeleri dile getirilmektedir.
B12 vitamininin günlük olarak alınma miktarı 1 ile 10 miligramdır.
B12 vitamini eksikliği vücutta en çok kansızlık ( anemi ) ye neden olur. Aynı zamanda saç sağlığının bozulması, gerginlik, ishal, kabızlık, hafif sarılık, cilt sorunları, zihinsel problemler, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, enerji azlığı ve kaslarda hassasiyet meydana gelir.
B12 vitamininin yani kobalamin vücutta uzun bir zaman depolanır. Bu yüzden vücudunuzda yeterli kadar B12 vitamini bulunuyorsa her gün alınması gerekli değildir.
B 12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
- İntrinsik denen maddeyi mide yeteri kadar üretmediği için neden olur.
- B 12 vitaminini bağırsaklarınız yeteri kadar emmediği için neden olur.
- B 12 vitamini yeterince alınmadı zaman vücutta eksikliği görülür.