Kırgızistan’da Başlıca Gezilecek Yerler
Kırgızlar, Türk tarihinin en eski ve en köklü kavimlerinden birisidir. Eski Türk destanlarında, Türk boylarının bir çatıda toplanmasıyla günümüze kadar süregelen Kırgızlar, Orta Asya’da yaşayan en köklü kavimlerden birisidir.
Eski dönemlerde Türk toplumlarının yanında ilerleyiş gösteren Kırgızlar, zamanla göç halindeki kavimlerle savaşmış, kendini geliştirmiş ve bağımsız bir şekilde günümüze kadar gelmiştir.
Uzunca bir süre Hun Devletleri’nin bünyelerinde yaşayan ve beslenen Kırgızlar, Hun İmparatorluğu zayıfladıktan sonra kendi kendilerini idare etmek zorunda kaldılar. Günümüzde adını pek duyamadığımız Kırgızlar, geçmiş zamanlarda tam bir otorite sağlayamamalarına rağmen günümüze kadar büyüyerek ve gelişerek gelmiş.
Eski zamanlarda da Orta Asya’da mücadele veren Kırgızlar, günümüzde de hala Orta Asya’da bulunuyorlar.
Kırgızistan Yeme/İçme Kültürü
Kırgızistan mutfağı, tıpkı ülkemizin mutfağına benziyor. Oldukça zengin olan Kırgız mutfağında hamur işlerine ve et yemeklerine büyük ölçüde önem veriliyor. Her sene kestiğimiz erişteler bile Kırgız mutfağında yer alıyor. Aynı zamanda soğan et ve baharatlar eşliğinde tavada kızartılan dana etinden de kavurma yapılıyor.
‘’Şaşlık’’ ismini verdikleri yemek de bizim yaptığımız şiş kebap ile hemen hemen aynı. Ufak parçalar halinde doğranan etler şişe geçirilerek mangal edasında pişiriliyor.
Kırgızistan dana etinden fazla at eti tüketiyor. Daha dayanıklı ve lezzetli olduğuna inanılan at etine‘’Cılkı Eti’’ deniliyor.
Bunun yanı sıra Kırgızistan bölgesinde çaya çok önem veriliyor. Her saat başı ülkenin hem güneyinde hem kuzeyinde semaverler asla boş kalmıyor. Ülkenin bir tarafı yeşil, bir tarafı da siyah çay tüketiyor.
Kırgızistan Başlıca Gezilecek Yerler
Antik tiyatrosu ve çok farklı tarihsel yapıları ile ilk adresiniz; Bişkek
Mükemmel bir doğa ve daha önce hiç solumadığınız kadar temiz bir hava; Ala-Arça Milli Parkı
Ülkenin en etkileyici yapılarına ve hikayesine sahip olan bir diğer adres; Çolpon-Ata
Yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşü için ideal bir nokta; Sarı-çelek Gölü
Dikkat çeken oldukça eski antik yapıların hala daha kullanıldığı sıra dışı bir kent; Karakol
Yayla mantığına farklı bir soluk getiren; Talas
Kırgızistan Konaklama ve Ulaşım
Kırgızistan’a gidebilmek diğer ülkelere nazaran, bizim ülkemizde daha kolay bir hale gelmiş. Ülkemize yaklaşık 5000 km mesafesi bulunan Kırgızistan’a hem karayolu hem de havayolu yolculuğunu tercih ederek gidebiliriz. İstanbul üzerinden Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e direk uçuşlar bulunuyor. Genellikle tercih edilen ve önerilen yolculuk şekli havayoludur. Karayolu yolculuğu hem uzun sürüyor ve Türkiye – Kırgızistan arası karayolları güvenli bulunmuyor.
Kırgızistan’a giriş yapabilmek için pasaportumuzun yaklaşık 6 ay kullanım süresi olması gerekiyor. Kısa süreli gidişlerde vize istemeyen Kırgızistan, eğer uzun süre kalınacaksa vize başvurusu yapmamızı istiyor.
Konaklama yerleri açısından da güzel yapılara sahip olan Kırgızistan’da çok para harcamamıza da gerek yok. Son derece lüks otel ve tarihi yapılarda, en uygun fiyata konaklayabiliriz.